Istoria Jocurilor si a Jucariilor
Meniu
Jocuri Noi Istoria Jocurilor si a Jucariilor

Istoria Jocurilor si a Jucariilor

Istoria Jocurilor si a Jucariilor

Jucariile sunt obiecte create in general pentru a reda la scara redusa realitatea si a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adultilor. Jucariile pot constitui un liant al relatiilor dintre copii si chiar un suport moral oferit copiilor ca indivizi. Cu toate acestea si unii adulti dar si unele animale nedomesticate se mai joaca cu jucariile.

Exista jucarii pentru fiecare din stadiile de dezvoltare a copilului. Astfel, copiii mici au jucarii de obicei din cauciuc sau alt material elastic, care nu pot fi ingerate cu usurinta. Cu cat copilul este mai mare, cu atat jucariile destinate lui sunt mai complexe.

In comertul cu jucarii una din dilemele intalnite este cine alege jucaria: copilul sau adultul? Pentru copil jucaria preferata este aceea care reflecta cel mai bine visurile si aspiratiile lui, dorintele sale de a fi mare, de a imita sau reproduce lumea inconjuratoare; pentru parinte imupulsul educational de a transmite valorile sale copilului se imbina cu dorinta de a-i oferi ceea ce i s-a refuzat in copilarie.

Jucariile mai pot fi clasificate si dupa varsta si sexul copiilor carora le sunt destinate, tipul de materiale folosite (lemn, materiale plastice, textile, metale), modul de functionare (mecanice, electronice) etc.

Jucariile, la fel ca jocul, isi au rolul bine-definit atat pentru oameni cat si pentru animale. Ele sunt sursa de distractie dar sunt si educative. Jucariile stimuleaza creativitatea. Scopul este dezvoltarea inteligentei si perspicacitatii copilului, pentru a-l pregati pentru viata de adult.

Una din cele mai simple jucarii, setul de blocuri de lemn este una din cele mai bune jucarii pentru dezvoltarea minsii. Jucariile ca mingea sau coarda invata copiii despre relatiile spatiale cu celelalte obiecte, despre relatia cauza-efect sau relatia actiune-reactiune.

Jucariile pentru bebelusi adesea folosesc sunete si culori vii pentru a se distinge. Prin joaca cu jucariile, bebelusul invata sa recunoasca figurile si culorile si prin repetitie, isi exerseaza memoria. Jucariile de asamblare le da copiilor libertatea de a-si crea propriile jucarii.

Jucariile educationale pentru copiii scolari includ probleme de gandire, un puzzle, o metoda de rezolvare a problemelor sau o formula matematica. Jucariile pentru adolescenti sau pentru adulti sunt din ce in ce mai complexe, ele explica fenomene fizice, relatii matematice sau alte subiecte din materia invatata in scoli si din viata de toate zilele.

Despre jucariile cum ar fi papusile Barbie si tancurile de jucarie de multe ori se spune ca sunt mai potrivite fetelor sau mai potrivite baietilor. Cercetatorii au aratat ca pana si copii de 18 luni prezinta preferinte in ceea ce priveste jucariile in functie de sexul lor.

Totusi, jocul cu jucariile destinate fetelor poate avea consecinte mai putin placute, astfel incat baietii care se joaca cu papusile risca sa devina mai tarziu nise barbati sensibili si nepregatiti pentru ce ii asteapta, pe cand fetele care se joaca cu jucarii destinate baietilor risca sa devina mai tarziu femei severe sau dure. Statisticile arata ca din ce in ce mai multi baieti se joaca cu jucarii pentru fete, dar in ultima vreme si fetele au inceput sa treaca la jucariile pentru baieti.

Jucariile se pot clasifica astfel:

Jocuri de asamblare


Aceste jocuri sunt formate din piese asamblabile cu care copiii isi pot crea cu usurinta propriile jucarii. Piesele sunt de diferite forme si culori, astfel incat sa se imbine cat mai bine cu celelalte piese. Unele piese sunt piese simple, altele au atasate roti (pentru construirea vehiculelor), altele au agatatoare, altele pot avea si alt fel de accesorii.

Astfel de seturi de jucarii exerseaza vederea copilului in spatiu dar si perpsicacitatea acestuia.

* Puzzle
Jocurile de puzzle sunt seturi de piese, de obicei de forma neregulata, asemanatoare cu cea din figura alaturata. Fiecare piesa contine o bucatica dintr-o imagine. Scopul jocului este ca copilul sa reconstituie imaginea originala imbinand piesele de puzzle.

Un alt tip de puzzle este tablita cu 15 numere (asa-numitul 15-puzzle). La inceputul jocului, pe o placuta paratica, 15 placute patratice cu numere de la 1 la 15 sunt puse in dezordine, pe 4 randuri si 4 coloane. Scopul jocului este sa se aduca tablitele in pozitia in care cele 15 numere sunt in ordine crescatoare (1, 2, 3, 4, 5, ... , 14, 15), pe tabla fiind disponibil un loc liber, cu aceeasi suprafata ca placutele, pentru a permite jucatorului sa mute placutele.

* LEGO
Papusi, animale de plus, miniaturi, vehicule

Papusile si animalele de plus sunt printre cele mai populare jucarii, desi ele prind mai bine copiilor mai mici. in general fetele prefera papusile si bebelusii de jucarie iar baietii animalele de plus dar mai ales vehiculele. in ziua de azi, papusile incep sa semene cat mai mult cu persoanele reale, ca de exemplu celebra Barbie si "iubitul" ei, Ken. Papusile sunt de obicei miniaturi ale unor persoane adevarate, chiar daca papusile reprezentand bebelusi sunt de multe ori in marime naturala. Se face de multe ori diferenta dintre o papusa si o figurina de actiune. Figurina este facuta de obicei din plastic sau este semi-metalica si de foarte multe ori imita personajele din desenele animate Figurinele ca Action Man sunt destinate cu precadere baietilor iar papusile sunt destinate cu precadere fetelor.

Jucariile de plus pastreaza aceleasi caracteristici: Au urechi mari si un nas pronuntat, de multe ori zambesc sau rad, pentru a bine-dispune copilasul atunci cand plange sau este trist. Animalul cel mai des reprezentat de jucariile de plus este ursul. Este cunoscut popular sub denumirea de ursulet (din engleza: teddy-bear). Alte animale reprezentate de jucariile de plus sunt: cainele, iepurele, soarecele, leul.

Copiii se joaca cu vehiculele de jucarie inca din vechi timpuri, cand grecii faceau carute cu doua roti de jucarie. Masinutele de jucarie din ziua de azi seamana din ce in ce mai mult cu cele reale, iar multe din ele vin impreuna cu piste sau strazi din plastic destinate lor.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Jucarie

acest articol a fost citit de 562 ori

Mai multe categorii

Articole Copii

Mai multe articole